Skötselråd för möbler från Resize Design

Nu mer än någonsin är det viktigt att förstå hur man sköter om sina möbler för att de ska hålla längre men också för att erbjuda en säker och ren miljö för personal och besökare. Denna instruktion guidar dig till de bästa sätten att rengöra våra möbler beroende på vilket material de är gjorda av.

Det finns två delar i instruktionerna – regelbunden rengöring och desinfektion. De är likartade, men inte riktigt desamma. Rengöring är processen att ta bort damm, smuts och fläckar från ytan.

Desinfektion är avsett att döda bakterier – mikroorganismer såsom bakterier, virus och svampar – vilka kan orsaka infektion och sprida sjukdom. Tvålvatten på en fuktig trasa är ofta en bra och effektiv rengöringsmetod men det fungerar inte på alla material.

DIREKTLAMINAT & HPL

Regelbunden rengöring

Skivor av direktlaminat och högtryckslaminat är relativt lätta att rengöra på grund av deras beständiga och hygieniska ytor. Använd varmt vatten, en ren trasa eller mikrofiberduk eller en mjuk svamp / borste. Använd inte en ev grov svamp. Torka av med rent vatten och ta bort alla spår av rengöringsmedel för att förhindra att ränder bildas. Torka av med en ren trasa.

Följande rengöringsmedel bör INTE användas:

 • Skurande och slipande rengöringsmedel, dukar eller svampar
 • Möbelpolish, blekmedel, tvättmedel eller möbelrengöring
 • Rengöringsmedel med starka syror eller sura salter
 • Ångrengöringsutrustning
Fenix matt laminat
Desinfektion

Även om många träbaserade material av direktlaminat är mycket motståndskraftiga mot fläckar, rekommenderas det inte att använda desinfektionsmedel på direktlaminat på grund av de många olika desinfektionsmedel som finns på marknaden med olika effekter och kompositioner.

Våra laminatskivor uppfyller kraven i EN 14322-standarden. EN14322-standarden definierar specifika krav beträffande ytmotståndet för laminatbelagda träbaserade material.

Detta innebär bl.a. att testa ytan mot olika ämnen för att motstå fläckar. Vissa kemiska baserade desinfektionsmedel som används för att verifiera ytans kvalitet framgångsrikt enligt EN 14323 kan dock orsaka allvarliga skador även när tillverkarens anvisningar följs.

Vissa tillverkare rekommenderar att man applicerar desinfektionsmedel som täcker hela ytan för att möjliggöra god avdunstning. Detta kan dock orsaka svullnad längs kanterna på grund av exponering för höga fuktnivåer under längre perioder.

Baserat på detta rekommenderar vi starkt att du först testar desinfektionsmedlet på ett mindre område.

METALL

Regelbunden rengöring

Instruktionerna för regelbunden rengöring av metall liknar den för direktlaminat med undantag för att ångrengöringsutrustning kan användas för metall

Desinfektion

Etanol, isopropanol, spritalkohol, bränsletyp E & F, sprit, orörda petroleum och fönsterrengöringsprodukter kan användas, men det rekommenderas fortfarande att testa på ett litet område först.

Följande rengöringsmedel bör INTE användas under några omständigheter:

 • Alkaliskt rengöringsmedel (pH> 9) blekmedel (beroende på koncentration)
 • Svavelsyra, ättiksyra, salpetersyra, saltsyra. oxalsyror (beroende på koncentration)
 • Soda potash, ammoniak
 • Kolväte och lösningsmedel: blyfri bensinacetat, MED MIBK toluen, xylen, trikloreten, nagellackborttagare eller liknande

FANÉR

Regelbunden rengöring
 • Använd en lätt fuktig och mjuk luddfri trasa. För att ta bort damm, torka försiktigt ytan i riktning av trät. Torka omedelbart torrt i riktning av trät med en ren luddfri mikrofiberduk
 • Olja eller ammoniakbaserade produkter ska INTE användas för att rengöra träfanér eftersom de kan skada ytan eller skapa en grumlig yta.
Desinfektion

Fanérytor har lackbeläggning. Detta ger ett starkt lager av skydd och kommer att hålla i flera år om det sköts ordentligt. När man använder desinfektionsmedel kan de bryta ner de kemiska egenskaperna hos lack och göra att den mjuknar. När lacken mjuknar är det mer sannolikt att det repas och märks, skalas av eller missfärgas

Desinfektionsmedel som innehåller slipmedel, ammoniak, blekmedel, alkohol eller andra liknande kemikalier kommer att korrodera lacken och skada fanérytan. Därför rekommenderas inte desinficering av fanér.

Plexiglas och plast

Regelbunden rengöring
 • Använd mild tvål eller tvättmedel, ljummet vatten och tvätta med en mjuk, luddfri mikrofiberduk eller svamp. Skölj noga. Torka med en fuktig trasa eller en suddduk.
 • Använd inga rengöringsprodukter som innehåller alkohol, ammoniak, aromater eller andra slipmedel. Alkohol kan orsaka sprickor och mikrofrakturer i ytan, medan ammoniak kan orsaka ytan att se grumlig ut. Använd inte traditionella glasrengöringsmedel, halogener eller ketoner.
Desinfektion

Använd desinfektionsprodukter som liknar de som används i kliniska miljöer eller sjukhusmiljöer, dvs. de som klassificeras som medicinsk kirurgisk eller medicinsk utrustning (till exempel Amuchina®, Peroxide hydrogen 10 vol.). Desinfektionsprodukter för hushållsbruk kan också användas. Som alltid rekommenderar vi att du testar på ett litet område först.

Tyg och nät

Regelbunden rengöring
 • Dammsug regelbundet dina tyger och nät för att bli av med damm och smuts
 • Ta hand om spill och fläckar snabbt. Torka upp överflödig vätska med en fuktig trasa eller hushållspapper. Rengör sedan med möbelschampo, tvättmedel eller handtvål. 
 • Det rekommenderas att använda ett erkänt möbelschampo. Alternativt kan både polyester och ull kemtvättas.
 • Testa rengöringsmedlet först på en dold yta på produkten och kontrollera om det är blekt eller missfärgat innan du använder det på resten av produkten.
Tyger offentlig miljö
Desinfektion
 • Textilier tros inte vara någon större bärare av virus, eftersom de inte överlever lika bra på mjuka ytor såsom tyg, till skillnad från hårda ytor som metall, glas, plast och laminat.
 • Många textilleverantörer rekommenderar inte vanliga antibakteriella och antivirala rengöringsmedel för tyger. Effekterna av tvättmedlen är osäkra och de kommer sannolikt inte att ge mer än en falsk känsla av säkerhet.
 • Emellertid kan polyestertyg, om det behövs, besprutas med 70% etylalkohol, vilket inte bör påverka färgen och livslängden hos polyestertyger och nät.
 • Ulltyger ska INTE desinficeras med etanol, eftersom detta kommer att riva av ull av lanolin och kan orsaka färgförändringar och minska livslängden på tyget.
 • Applicera aldrig blekmedel, ammoniak, alkali eller starka syror på ullklädsel.

Konstgjort läder

Regelbunden rengöring
 • Rengör regelbundet med rent vatten och en fuktig, vit mikrofiberduk. Torka ytan ordentligt.
 • Använd inte blekmedel eller tvättmedel med klorid eller andra kemiska rengöringsmedel. Använd inte ångutrustning för att rengöra materialet.
Desinfektion
 • Det är möjligt att rengöra de flesta konstgjorda läder med alkoholbaserade rengöringsmedel.
Grön soffa detalj läder

Äkta läder

Regelbunden rengöring

Rengör läder och skinn kontinuerligt, gärna minst en gång om året om det används ofta. Smutsig nappaskinn och läder kan rengöras med sadeltvål eller galltvål och lite vatten. Ta en blöt duk eller trasa, gnid in tvålen och rengör som vanligt (vi rekommenderar galltvål). Eftertorka med en ren fuktig trasa. Efter rengöring måste skinnet smörjas in med läderfett för att återfukta skinnet (detta gäller ej råläder, nubuk och mocka som måste behandlas med sprej). Se till att underlaget är rent (enligt ovan instruktioner). Ta en luddfri trasa och applicera läderfettet på lädret. Det fungerar även utmärkt med din egen hand då kroppsvärmen hjälper till med att fettet går in lättare i skinnet. Låt sjunka in i några timmar. Torka bort överflödigt fett med en annan luddfri trasa.

Vi rekommenderar läderfett framställt av ingredienser från växtriket såsom bivax och impregnerande växtsaft (PH värdet är väldigt nära lädrets egna). Innehåller heller inga lösningsmedel. Bivaxet gör lädret vatten- och smutsavvisande. Även läderolja kan med fördel användas på möbler. Läderoljans PH-värdet ligger nära lädrets egna så det mjukgör lädret och ger det längre livslängd. Läderoljan innehåller bara naturliga ingredienser från växtriket såsom bivax och impregnerande växtsaft. Läderoljan är lite svårare att applicera då den flytande är lättare att flytta iväg till andra områden som kanske inte tål fett typ tygfoder. Stora ytor är dock betydligt snabbare att applicera med läderolja.  Undvik att skinn och läderprodukterna vistas i direkt solljus då det lätt bleker och torkar ut.

Fläckborttagning

Använd trasa eller svamp som doppats i milt tvålvatten. Vi rekommenderar galltvål som är skonsamt mot ditt skinn och miljön. Undvik att gnida in fläcken ytterligare.
Eftertorka lätt med torr trasa. Använd ej bensin och rengöringslösningar, alkaliska och sura rengöringsmedel eller skurmedel.

Desinfektion

Använd inte rengöringslösningar, alkaliska och sura rengöringsmedel eller skurmedel.